Top 6 Vendet qe ju duhet ti vizitoni ne Stamboll 12/01/2018


1.Hagia Sophia(Kisha e Urtesise se Shenjte)

Kjo është një  nga  pikat kryesore turistike të Stambollit; Kisha e Urtësisë së Shenjtë (Hagia Sophia) filloi si një kishë bizantine, dhe më pas  u bë një xhami gjatë periudhës otomane dhe  në ditët e sotme vazhdon akoma ti rezistojë kohës . Është padyshim një nga mrekullitë arkitekturore të Stambollit. Nga viti 1453 për 500 vjet kisha u bë xhamia kryesore e Stambollit gjatë epokës otomane. Hagia Sophia është pjesë e turneut të vogël të Stambollit në një ditë duke përfshirë Pallatin Topkapi .Një eksperiencë e këndshme për të përjetuar në  Stamboll.

 

2.Topkapi Palace

Në vitin 1453 Mehmed Pushtuesi mori Stambollin dhe në vitin 1460 filloi ndërtimin e kompleksit të madh të pallatit që u përfundua në vitin 1478. Kompleksi mbulon 700,000 m² dhe qëndron në të njëjtin vend si Akropoli i Parë Bizantin midis Hornit të Artë, Bosforit dhe Detit të Marmarës. Pallati u bë qendra administrative, kulturore dhe edukative e Perandorisë, si dhe qëndrimi mbretëror për pothuajse 400 vjet. Rojët u zhvendosën nga Pallati Topkapi në Pallatin Dolmabahçe në mesin e shekullit të 19-të dhe në vitin 1924, kur Turqia fitoi pavarësinë, pallati u bë një muze.Ka shumë për të parë dhe secila ndërtesë meriton vëmendje jo vetëm për arkitekturën e saj, por për historinë dhe thesaret që ka.

 

3.Blue Mosque

Xhamia Sultan Ahmed ose Sultanahmet Camii është mbiquajtur Xhamia Blu për shkak të pllakave të bukura blu që zbukurojnë muret e brendshme. Xhamia u ndërtua midis viteve 1609 dhe 1616 gjatë mbretërimit të Ahmed I, i cili gjithashtu është varrosur këtu. Kompleksi i xhamisë përfshin mauzoleumin e sulltanit, një bujtinë dhe një medrese. Arkitekti mbretëror Sedefhar Mehmet Aga ishte përgjegjës për ndërtimin dhe planet u dokumentuan në tetë vëllime. Arkitektura përfshin elemente bizantine dhe karakteristika arkitekturore islame. Xhamia ishte e para nga dy në Turqi që të ketë gjashtë minare; numri i minareve në Ka'aba në Mekë. Për këtë arsye ai shtoi një minar të shtatë që të mos rivale Mekën.

 

4.Grand Bazzar

Pazari i Madh në Stamboll, është një treg i madh i mbuluar ku mund të blini pothuajse çdo gjë. Tregu ka pothuajse 4,000 dyqane, restorante, kafene dhe dyqane shërbimi të shpërndara në 61 rrugë të mbuluara. Tregu është i vendosur në rrethin e Fatih midis xhamive Beyazit dhe Nuruosmaniye. Tregu u krijua fillimisht qysh në vitin 1455 pas pushtimit osman të qytetit. Ka një numër portash që do t'ju çojnë në rreshtat e dyqaneve. Portat kanë emra interesantë si Porta e Bizhuterive, Porta e Sellers Skullcap dhe Porta e Shitësve të Librit të Dorës së Dytë. Vizitorët kënaqen duke vizituar pazarin, sepse aty janë vendasit që bëjnë pazaret e tyre, kështu që ju jeni të sigurtë se do të keni vetem gjera autentike .Përafërsisht 250,000 turistë vizitojnë Pazarin e Madh çdo vit. Përveç mundësive tregtare, vizitorët mund të gëzojnë arkitekturën historike, burimet e pijshëm të mermerit, kioskat e shekullit të 17-të dhe disa punë të bukura në pllaka.

 

5.Suleiman Mosque

Xhamia Suleiman është një strukturë e shekullit të 16-të e ndërtuar gjatë sundimit të Sulejmanit të Madhërishëm.. Kjo është xhamia më e madhe e qytetit; u deshën 7 vjet për të ndërtuar dhe përfunduar në 1557. Xhamia është pjesë e një kompleksi që përfshin një spital, kuzhinë supë (tani një restorant), bujtinë, banjë turke, dyqane, shkolla fetare .Varri i Sulejmanit ishte projektuar të ngjante në Kupolën e Shkëmbit në Jerusalem.. Xhamia ka një oborr të brendshëm dhe të jashtëm; oborri i brendshëm mund të përdoret nga adhuruesit dhe ka kupola për t'i mbrojtur ata nga dielli ose shiu. Ekzistojnë tri hyrje në xhami, kryesore është nga oborri i madh.

 

6.The Hippodrome

Hipodromi i Konstandinopojës dikur ishte qendra argëtuese dhe sociale e Perandorisë Bizantine. Sot Sultanahmet Meydani (Sheshi Sultan Ahmet) dhe një park qëndrojnë aty ku Hipodromi dikur qëndronte para Xhamisë së Kaltër. Vetëm disa seksione dhe monumente të strukturës origjinale të hipodromit mbeten. Në kohët e lashta hipodromi u përdor për garat e qerreve dhe të kuajve, luftimin e ndeshjeve, paradën, ceremonitë dhe aktivitetet civile.. Kur Konstandini i Madh e mori përsipër qytetin dhe e quajti atë Konstantinopojë, hipodromi mori më shumë rëndësiNëpërmjet epokës bizantine dhe në epokën otomane, hipodromi ishte një vend grumbullues për popullin e qytetit.

You might like
loading

Thanks for choosing Hima Travel

Please wait while we are loading