Cfare duhet te vizitojme me patjeter ne ROME

Cfare duhet te vizitojme ne ROME

Cfare duhet te vizitojme ne rome
Foto e marre nga https://www.10thingstosee.com/en/places/le-colisee-19970/

Në një qytet kaq të mbushur me ikona të antikitetit dhe besimit të krishterë, është e vështirë të dihet se ku të shkoni më parë. Sigurisht, interesat tuaja vetjake do të vendosin zgjedhjet tuaja, por ka disa site që janë pothuajse të detyrueshme për ti vizituar, siç janë Koloseu dhe Panteoni. 

Një fjalë e kujdesshme: përpiquni të ndryshoni përvojat tuaja kur eksploroni Romën, në mënyrë që të mos vizitoni shumë vende të lashta ose kisha rrjesht. 

Shatërvani Trevi në atë vend të gjithë turistët duhet të shkojnë për të hedhur monedhën e tyre. Roma është aq e madhe sa mund të mposht, kështu që edhe turisti më i përkushtuar duhet të gjeje ca kohë dhe të shijojë la dolce vita në një kafene park apo trotuar.

 

1.The Colosseum and the Arch of Constantine

Ndërsa Kulla Eifel është në Paris, silueta e Amfiteatrit Flavian është në Romë. 

Struktura më e madhe që na ngelet nga antikiteti Romak, Kolosseumi akoma ofron modelin për arenat sportive – dizajni i stadiumit të futbollit në ditët e sotme bazohet qartë në këtë plan ovale romak. 

Ndërtesa u fillua nga Vespasian në vitin 72 pas Krishtit, dhe pasi djali i tij Titus e zgjeroi atë duke shtuar historinë e katërt, u përurua në vitin 80 pas Krishtit me një seri lojrash. 

Koloseu ishte mjaft i madh për shfaqje teatrale, festivale, cirk apo lojëra, të cilat Gjykata Perandorake dhe zyrtarë të lartë i shikonin nga niveli më i larte, familjet aristokrate romake në të dytën, popullsia në të tretën dhe të katërtin.

Përpos Kolosseumit qëndron Harku pothuajse njësoj i njohur i Kostandinit, një hark triumfal i ngritur nga Senati për të nderuar perandorin si “çlirimtar i qytetit dhe zjarrfikës i paqes” pas fitores së tij në betejën e Urës Milvian në 312. 

Linjat janë e vizitoreve të gjata dhe lëvizni ngadalë, kështu që ju mund të kurseni kohë duke u bashkuar me turin Skip The Line: Romën e lashtë dhe Colosseum Half-Day Walking dhe të keni një udhëzues të ditur, gjithashtu.

2.The Pantheon

Panteoni – monumenti më i mirë i ruajtur i antikitetit Romak – është jashtëzakonisht i paprekur për 2000 vitet e tij. 

Pantheoni u rindërtua pas dëmtimit nga zjarri në AD 80, dhe tullat që rezultojne nga ajo date tregojn një mjeshtëri teknike jashtëzakonisht të lartë të ndërtuesve romakë. 

Kupola e saj prej 43 metrash, arritja supreme e arkitekturës së brendshme romake, varet pa mbështetëse të dukshme – këto janë fshehur mirë brenda mureve – dhe hapja e saj nëntë metra qendrore është burimi i vetëm i dritës së ndërtesës. 

Efekti harmonik i brendshëm është një rezultat i proporcioneve të tij: lartësia është e njëjtë me diametrin. 

Megjithëse perandorët e parë të krishterë ndaluan përdorimin e këtij tempulli pagan për adhurim, në vitin 609 Papa Boniface IV ia kushtoi Virgjëreshës dhe të gjithë dëshmorëve të krishterë, dhe që nga ajo kohë, ajo është bërë vendi i varrosjes së mbretërve italianë dhe italianë të tjerë të famshëm, përfshirë piktorin Raphael.

Foto nga https://www.swedishnomad.com/wp-content/images/2019/04/Pantheon-1.jpg

3. Roman Forum

Një Forum ishte qendra kryesore e një qyteti romak. Zakonisht ndodhet pranë qendrës fizike të një qyteti romak, ai shërbeu si një zonë publike në të cilën ndodhën aktivitete tregtare, fetare, ekonomike, politike, ligjore dhe shoqërore

Të ecësh nëpër forume, tani në mes të një qyteti modern të tronditur, është si të rivendosësh dy mijëvjeçarë në zemrën e Romës antike. Megjithëse ajo që mbijeton nga kjo qendër e jetës romake dhe qeverisë tregon vetëm një pjesë të vogël të shkëlqimit të saj origjinal, kolonat në këmbë dhe ato të rrëzuara, harqet e tij triumfale dhe mbetjet e mureve të saj ende bëjnë përshtypje, veçanërisht kur konsideroni se me shekuj, historia e Forumi ishte historia e Perandorisë Romake dhe e botës perëndimore. Jeta politike dhe fetare romake ishte përqendruar këtu, së bashku me gjykatat, tregjet dhe vendet e takimeve. Pas shekullit të shtatë, ndërtesat u rrënuan, dhe kishat dhe kështjellat u ndërtuan midis mbetjeve të lashta. Gurët e saj u grumbulluan për ndërtesa të tjera dhe në shekujt XVIII dhe XIX gërmimet sistematike sollën ndërtesat antike në dritë, nën një shtresë 10-metër tokë dhe rrënoja. Pikat kryesore që nuk duhet të mungojnë janë Tempulli i Antoninus Pius, Tempulli i Castor dhe Pollux, tempulli i Saturnit, Harku i Septimus Severus, Curia, Tempulli i Vesta dhe Harku i Titit.

Foto e marre nga https://fineartamerica.com/featured/ancient-roman-forum-ruins-impressions-of-rome-georgia-mizuleva.html?product=greeting-card

4. Trevi Fountain

Një nga atraksionet më të njohura turistike të qytetit, kjo kryevepër e shekullit të 17-të është pavdekësuar në filma deri sa është pothuajse një vizitë e kërkuar. Hedhja e një monedhe (jo tre) në shatërvanin Trevi (Fontana di Trevi) është një traditë që supozohet të sigurojë kthimin tuaj në Romë. Shatërvani më i madh i Romës, Fontana di Trevi furnizohet nga një ujësjellës i ndërtuar fillimisht nga Agrippa, mbrojtësi i madh i artit i shekullit të parë para Krishtit, për të sjellë ujë në banjot e tij. Shatërvani u krijua për Papa Klementin XII midis 1732 dhe 1751 nga Nicolò Salvi, dhe u ndërtua kundër murit të pasëm të pallatit të Dukësit të Poli. Ajo përshkruan perëndinë e detit Oceanus (Neptun), me kuaj, tritona dhe predha. Uji rrotullohet rreth figurave dhe shkëmbinjve artificialë, dhe grumbullohet në një legen të madh, gjithnjë i mbushur me monedha.

5.The Catacombs Dhe Rruga Appia Antica (Appian Way)

Katakombet e San Callisto (Shën Calixtus) dhe San Sebastiano, të dy vendet varrosje nëntokësore në Via Appia Antica, janë të gjera – San Callista mbush një sipërfaqe prej 300 deri 400 metra – me rrjete të ndërlikuara shumë shtresa të pasazheve dhe dhomave të gdhendura në tufën e butë. Përveç varreve, Shën Calixtus ka gjashtë kapela sakramentale, të ndërtuara ndërmjet 290 dhe 310, me të dy pikturat murale pagane dhe të hershme të krishtera. Në Repartin Papal gjenden varret e shumicës së Papëve të martirizuar të shekullit të tretë të identifikuar nga mbishkrimet Greke. San Sebastiano, një nga shtatë kishat e pelegrinazhit të Romës, u ndërtua në shekullin e katërt në vendin e varrezave dhe katakombeve të vjetra që, së bashku me themelet e një bazilike të Kostandinianit, mund të eksplorohen. Dhomat e varreve janë në disa nivele me piktura të shkëlqyera, dekorime llaç dhe mbishkrime që datojnë nga shekulli i parë pas Krishtit. Edhe pse mbetjet e nderuara mendohet se janë sjellë këtu për ruajtje gjatë përndjekjeve, këto ishin varreza, jo duke fshehur vende për të krishterët.

Pak në perëndim të Via Appia Antica, jo larg nga katakombet e San Callisto,

Katakombet e Domitilla janë më të mëdhenjtë dhe ndër më mbresëlënësit në Romë, me 15 kilometra dhoma dhe kalime nëntokësore dhe një bazilikë të plotë nëntokësore. I përkushtuar për shenjtorët e martirizuar, të ngulitur atje, Nereus dhe Akilleus, bazilika ishte një destinacion i madh pelegrinazhi deri në Mesjetë. Më shumë se 80 varre të pikturuara dhe një afresk i shekullit të dytë të Darkës së Fundit mbijetojnë në galeritë e tij.

Jashtë Porta San Sebastiano, Harku i Drusus është afër fillimit të Via Appia Antica, një nga autostradat romake më të vjetra dhe më të rëndësishme, e ndërtuar rreth vitit 300 para Krishtit dhe shtrihet në portin e Brindizit rreth 190 pes. Drejtimi paralel me rrugën janë rrënojat e disa prej ujërave të zeza që furnizonin qytetin me ujë, dhe në mesin e qiparive përgjatë anëve të tij janë mbetje të varreve që u përkasin familjeve aristokratike romake. Më i shquari nga këto është varri i shekullit të parë i Caecilia Metella dhe burri i saj.

Adresa: Via Appia Antica, Romë

6.Piazza Navona

Një nga sheshet më karakteristike të Romës, Barok, Piazza Navona ka skicën e stadiumit Romak të ndërtuar këtu nga Perandori Domitian. Ajo ishte ende e përdorur për festivale dhe gara kalash gjatë mesjetës, dhe u rindërtua në stilin barok nga Borromini, i cili gjithashtu hartoi serinë e mrekullueshme të pallateve dhe kishën e Sant’Agnese, në anën e saj perëndimore. Fasada e saj, kampanja dhe kubeja nxjerrin në pah mënyrën se si arkitektura e barokut endet konveks dhe sipërfaqeve konkave, gables, dritareve, kolonave dhe skelave në një dizajn të unifikuar. Në kriptin e Sant’Agnese gjenden 1653 e Alessandro Algardi Mrekullia e Shën Agnes dhe mbetjet e një dyshemeje mozaiku romak. Sant’Agnese siguroi një model për kishat Barok dhe Rokoko në Itali dhe gjetkë.

Megjithëse Borromini projektoi sheshin dhe fasadat e tij përreth, ishte arkivi i tij, Bernini, i cili krijoi qendrën e tij, shatërvanin e bukur barok, Fontana dei Fiumi. Shatërvani shpirtëror përfaqëson katër lumenjtë që atëherë mendohet të jenë më të mëdhenjtë në secilin nga kontinentet e njohura, me figura që personifikojnë Nilin, Ganges, Danube dhe Rio de la Plata rreth pellgut të madh, secili i shoqëruar nga bimë dhe kafshë të rajoneve të tyre përkatëse . Dy burimet e tjera në shesh janë Fontana del Moro i shekullit të 16-të përpara Palazzo Pamphili, e ngritur nga Giacomo della Porta, dhe Fontana del Nettuno e shekullit të 19-të me figurën e saj të Neptunit. Sot, sheshi është i mbushur me romakë, turistë, artistë rruge, kioska suvenirësh, kafene, dhe gjatë muajit dhjetor, një nga tregjet më të mira të Krishtlindjeve të Romës. Aty pranë, midis Piazzës dhe Panteonit, kisha e San Luigi dei Francesi përmban tre piktura kryesore të Caravaggio nga fundi i shekullit të 16-të.

7.Palatine Hill

E vendosur strategjikisht 50 metra mbi Tiber, Kodra Palatine tregon prova të vendbanimit më të hershëm të Romës: prerjet shkëmbore të gjetura përpara tempullit të Cybele tregojnë veprimtarinë njerëzore qysh më parë, në shekullin e nëntë para Krishtit. Më vonë, kjo ishte vendi i zgjedhur nga perandorët dhe familjet e mëdha aristokratike për pallatet e tyre. Kopshtet Farnese u shtrinë në kodër në shekullin e 16-të për Kardinalin Alessandro Farnese, një park kënaqësie me tarraca, pavione, lëndina, lulishte, pemë dhe shatërvanë të projektuar si një lloj skenimi skenash për tubime shoqërore. Pikat kryesore të Palatine Hill janë Shtëpia e Livia (gruaja e Augustit), Cryptoporticus gjysmë-nëntokësor, Domus Flavia, Domus Augustana, dhe më imponuesja nga të gjitha, Banjat e Septimius Severus. Palatine Hill është një vend i bukur për tu eksploruar, duke kombinuar një park me rrënojat madhështore dhe mbresëlënëse të Romës antike.

8. Borghese Gallery and Gardens

Një nga parqet më të mëdha të Romës, Kopshtet Borghese përmbajnë një numër tërheqjesh që përfshijnë dy muze, nga më të spikaturit është Villa Borghese. E ndërtuar si një vilë feste dhe për të strehuar koleksionin e artit Borghese, galeria përmban piktura, skulptura, mozaikë dhe relieve, shumica nga shekulli i 15-të deri në 18-të, dhe përfshin punime nga Raphael, Titian, Caravaggio, dhe Rubens. Diku tjetër në park, Villa Giulia u ndërtua si një vendbanim veror për Papën Julius III të shekullit të 16-të dhe strehon Muzeun Etruskan. Më shumë vila janë nga ekspozita botërore që u mbajt në Romë në 1911.

Parku është një kopsht peizazhi në stilin anglez, me shtigje shëtitje dhe pellgje ku mund të marrësh me qira varka me radhë. Ju gjithashtu mund të merrni me qira biçikleta ose një surrey për të eksploruar parkun. Ekziston një kopsht zoologjik i mirë, Bioparco di Roma, me rrethime të natyralizuara dhe një shteg miniaturë që lidh seksionet e saj të ndryshme. Një numër i tërheqjeve të saj do t’u pëlqejë fëmijëve, duke përfshirë fushat e lojërave, udhëtimet me kalë në fundjavë dhe shfaqjet e rastit të kukullave.

Adresa: Piazzale del Museo Borghese, 5

9. Banjot e Caracalla

Përfunduar nga Caracalla në 216, këto ishin shumë më tepër se banjot publike. Ata ishin një qendër e plotë sportive, me banja të nxehta dhe të ftohta, një pishinë, sauna të thata dhe me avull, gjimnastikë dhe ambiente sportive, dhoma sociale, kopshte, biblioteka, parukeri dhe dyqane. Struktura masive dhe imponuese mbulonte një sipërfaqe prej 300 metrash katrorë, një kompleks sallash gjigande, kupolat dhe kasafortat e të cilit mbështeteshin nga kolonat dhe skelat e mëdha. Mund të strehojë 1.500 njerëz në një kohë. Dyshemetë dhe muret ishin të mbuluara me mermere, mozaikë dhe afreske; edhe në prishje shkëlqimi i tyre është akoma i dukshëm.

Adresa: Via delle Terme di Caracalla 52, Romë

Ku të qëndroni në Romë

Ndërsa atraksionet kryesore turistike të Romës nuk janë saktësisht grupimet, shumica e atyre kryesore janë brenda një shëtitje nga 20 deri në 30 minuta nga njëri-tjetri, kështu që disa zona janë të përshtatshme për ndonjë gjë. Lagja Monti është ndoshta më e rëndësishmja në Forum, Kolosseum, Trevi Fountain, dhe madje edhe Spanjollet e Shkallëve dhe Borghese. Këtu janë disa hotele me shumë vlera në vendet më të mira të Romës për pamjet:

Këshilla dhe udhëtime: Si të shfrytëzoni sa më shumë vizitën tuaj në Romë

Turne për pamjet: Për fleksibilitet maksimal ndërsa jeni duke parë të gjitha tërheqjet kryesore, regjistrohuni për turneun e pamjeve të Romës Hop-On Hop-Off në një autobus të dyfishtë. I shoqëruar nga komenti audio, kjo biletë e përshtatshme përfshin të gjitha pamjet më të mira, me tetë ndalesa të ndryshme, dhe ju mund të hipni dhe fikni në tërheqjet tuaja të preferuara. Ju mund të zgjidhni një turne që është i vlefshëm për 24 ose 48 orë dhe të azhurnoni paketat që përfshijnë pranimin e kursimit të kohës për të tërhequr kohën në tërheqjet si Palatine Hill, Colosseum dhe Forumi Romak. Një mënyrë tjetër për të parë pamjet më të mira pa u shqetësuar për lundrimin në qytetin tuaj është në Tour Segway Romë. Të përfshira në këtë ekskursion tre-orësh janë një seancë e shkurtër orientuese, helmeta, xhaketa me lagështi të motit (nëse është e nevojshme), dhe komente audio. Takoni udhëzuesin tuaj afër Piazza Venezia dhe shikoni pamjet e Romës së Lashtë, përfshirë Koloseun, Forumin Romak dhe Circus Maximus, duke mësuar gjithçka rreth tyre ndërsa zmadhoni qytetin.

Përvoja e Gladiatorit: Nëse gjithmonë keni pyetur veten se si është të vishni një shpatë si Spartacus, mendoni të regjistroheni në Shkollën Romake Gladiator: Mësoni si të bëhet një përvojë e Gladiatorit në Rrugën e Appianit, afër Kolosseum. Ky mësim dy-orësh privat është i përshtatshëm për këdo të moshës gjashtë vjeç e më të vjetër dhe përfshin hyrjen në Muzeun Gladiator të Romës, si dhe veshje me qira.

Udhëtime ditore: turne të organizuar janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të eksploruar tërheqjet në fshat të bukur përreth Romës. Ju mund të relaksoheni dhe të lejoni që një udhëzues profesionist të bëjë punën pa telashet e makinës, të gjeni rrugën tuaj dhe parkimin. Në udhëtimet e Ditës së Tivolit nga Roma: Vila e Villa d’Este dhe Hadrian’s Villa, ju mund të eksploroni dy vila historike të listuara në trashëgiminë botërore, të ndërtuara si shtëpi pushimesh për elitën Romake, si dhe kopshtet e tyre të mrekullueshme. Turneu përfshin transportin në një trajner të rehatshëm, pranimin e vilave dhe kufjet, në mënyrë që të dëgjoni me lehtësi udhëzuesin. Një tjetër ekskursion popullor është Udhëtimi i Ditës së Pompeit nga Roma. Në këtë turne gjithë ditën, ju mund të ngjiteni në kraterin e Mt. Vesuvius (në verë) ose vizitoni Muzeun Arkeologjik Kombëtar të Pompeit (16 nëntor deri më 31 mars), si dhe shihni pamjet e Pompeit. Tarifat e hyrjes dhe dreka janë të përfshira.

Më shumë Destinacione që duhet të shikoni brenda dhe afër Romës

Kur të keni parë vendet e lashta, muzetë dhe pallatet, Qyteti i Vatikanit dhe kishat e Romës, do të dëshironi të eksploroni disa nga rrethinat e qytetit. Qyteti i Tivoli shtrihet 30 kilometra në lindje të Romës, me Villa të Hadrian dhe një nga kopshtet më të bukura në Itali. Pak më larg është porti i Ostisë së Romës së lashtë. Më larg, disa nga vendet më të mira për t’u vizituar në Itali janë një distancë e lehtë për udhëtimet ditore nga Roma. Napoli i gjallë është pak më shumë se një orë me tren, dhe prej këtu, është e lehtë të shkosh në të dy qytetet e lashta të Herculaneum dhe Pompeii, një nga tërheqjet më të mira në Itali. Sorrento, Bregu i bukur Amalfi dhe ishulli idilik i Capri janë të gjithë afër Napolit, siç është edhe ishulli i Ischia, ku do të gjeni disa nga plazhet më të mira në Itali.

Nese ju pelqen cfare lexuat ju mund ta shperndani. Na Ndihmoni !

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Hima travel Logo

Hima Travel & Tours

Agjensi Udhetimi & Turistike

10 vite eksperience ne fushen e udhetimeve, 25 Agjent gati tju sherbejne per kerkesat tuaja. 16,000+ Kliente na besojne per udhetimet e tyre cdo vit.

DERGONI KERKESEN TUAJ !
Me te lexuarat